Menu
Amsterdam / Nieuws / Noord holland / Provincie / Reizen / Steden / Zakenreis

Recordaantal internationale passagiers via Schiphol

In 2011 vlogen bijna 50 miljoen internationale passagiers van en naar Schiphol, een record. Van hen reisden er 28 miljoen binnen de Europese Unie. In de eerste zes maanden van 2012 maakten, vergeleken met dezelfde periode van voorgaande jaren, weer meer passagiers gebruik van Nederlands grootste luchthaven.

Schiphol hoogvlieger voor passagiers binnen EU
Sinds 2006 is Schiphol binnen Europa de belangrijkste luchthaven voor internationale reizigers binnen de 27 landen van de Europese Unie. Passagiers die reizen vanuit of naar landen buiten de EU maken het meest gebruik van London Heathrow. Heathrow is daarmee de drukste Europese poort naar de EU.

Schiphol-Londen populair
Ook vanuit Nederland is de vliegroute tussen Schiphol en Heathrow zeer populair. In 2009 vlogen 1,5 miljoen reizigers op deze route, in 2011 ruim 1,4 miljoen. Weliswaar daalt het aantal passagiers van en naar Heathrow door ‘overbelasting’ van het vliegveld, maar toch stijgt het totaal aantal reizigers naar de agglomeratie London. Dat komt door de groei van het aantal passagiers dat via Gatwick en Stansted vliegt. Het aantal reizigers tussen Amsterdam en de luchthavens van Barcelona, Madrid en Rome neemt toe door uitbreiding van het aantal vliegroutes.

Nederland zesde plaats in EU
Vanuit de landen van de Europese Unie reisden in 2011 bijna 967 miljoen passagiers van en naar bestemmingen in de rest van de wereld. Nederland heeft hierin al sinds 2000 een stabiele zesde plaats. Dit komt vooral door Schiphol waar 93 procent van de internationale luchtreizigers in Nederland aankomt of vertrekt.

In totaal reisden in 2011 ruim 22 miljoen passagiers tussen Nederland en bestemmingen buiten de EU. Daarbij was Antalya in Turkije, met ruim 970 duizend reizigers, het meest populair.

Bron: CBS