Menu
Nieuws

De ontwikkeling van presentatievormen door de jaren heen

In de prehistorie werden belevenissen en levenslessen gedeeld in de vorm van verhalen. Niet veel later werden dezelfde verhalen versterkt met beeldende grotschilderingen. Met de komst van elektriciteit hebben presentatietechnieken in de 20e eeuw een vlucht genomen. Een congres kan niet achterblijven bij de laatste ontwikkelingen want bezoekers verwachten de beste service. Daarom staan we in dit artikel stil bij de geschiedenis van het presenteren en werpen we tevens een blik op de toekomst.

Grotschilderingen (40.000 jaar v. Chr.)

In de grotten van Nerja (Spanje) werden in 2012 grotschilderingen gevonden die dateren van zo’n 42.000 jaar geleden. Dit zijn tot op heden de oudste kunstwerken die de mensheid heeft voortgebracht. Er bestaan verschillende theorieën waarom grottekeningen zijn aangebracht. Waren de kunstenaars in trance? Was het uit angst voor dieren of was het juist onderdeel van een jachtritueel? We zullen het nooit weten maar feit is dat grotschilderingen de eerste beeldende presentatievormen waren.

Boekdrukkunst (11e eeuw)

Wie de boekdrukkunst heeft uitgevonden of wanneer deze ontstond is nauwelijks te achterhalen. De enige naam die we vaker terugzien is Pi Chang. Deze Chinees drukte in de 11e eeuw al Chinese karakters. Rond 1450 werd de drukpers in Europa uitgevonden. Met deze uitvinding konden boeken in grote getalen worden gedrukt en werd informatie en kennis breed toegankelijk.

Diaprojector (17e eeuw)

Onder de naam ‘Magic Lantern’ produceerde Laterna Magica in de 17e eeuw de eerste diaprojector in zijn soort. Het bijzondere apparaat werd onder andere gebruikt in het onderwijs. Vanaf 1850 werd de Magic Lantern vervangen door de diaprojector zoals we deze nu kennen. Omdat de diaprojector in die tijd een stuk gebruiksvriendelijker was, stierf de Magic Lantern een snelle dood.

Whiteboards (1960)

Je zou het misschien niet verwachten maar het whiteboard werd pas in 1960 uitgevonden. Zeker in het begin was het product nog niet ideaal omdat de stiften strepen achter lieten op het oppervlak. Met de komst van de whiteboard-markers werd het presentatiemiddel in de jaren ’90 populair in de zakenwereld. Rond dezelfde periode nam ook in het onderwijs de populariteit aan whiteboards toe. De whiteboard was vele malen efficiënter en stofvrijer dan black boards of prikborden.

Beamer (1990)

De digitale vervanger van de diaprojector is de videoprojector. Het klinkt misschien als een verrassing maar het zijn de Nederlanders die het woord ‘beamer’ hebben bedacht. In Engelstalige landen gebruiken ze de term ‘multimedia projector’. Met de opkomst van de beamer kregen presentaties een nieuwe dimensie. De beeldkwaliteit ging in stappen vooruit en met de bijbehorende software werd het maken van presentaties ook nog eens een peulenschil. De beamer is nog altijd een van de meest gebruikte presentatietools bij congressen.

Virtual reality bril (1993)

De nieuwste presentatievorm is virtual reality. De techniek virtual reality bestaat al een tijdje maar juist de bril werd pas echt voor commercie ontwikkeld in 1993. Virtual reality wordt veel toegepast in de game-wereld maar ook het zakelijk gebruik neemt toe voor bijvoorbeeld nieuwbouwprojecten. Hoewel de ontwikkeling nog in de kinderschoenen staat laat deze techniek zien dat er nog veel mogelijk is op het gebied van presenteren. Zodra de productiekosten omlaag gaan zal VR op veel meer beurzen en congressen toegepast gaan worden.

Zeker de laatste jaren volgen technologische ontwikkelingen zich in razend tempo op. Het zal ons niet verbazen dat massa’s mensen op congressen samenkomen om een wereldberoemde spreker te aanschouwen. Zij het in hologram.