Menu
Nieuws

Gezocht; Ondernemer/onderneming in groei

De kamer van koophandel bericht vol trots dat er nooit zoveel bedrijven in Nederland zijn als nu. Dit komt voor een deel door het onlangs gecreëerde ondernemersklimaat. In schril contrast met de omstandigheden voor werknemers waar jobzekerheid, op lange termijn, met een leefbaar loon niet meer bestaat. Creatievelingen steken de handen uit de mouwen en richten een bedrijf op. Net van de schoolbanken af en geen baan te vinden of niet tot rust kunnen komen na je vijfenzestigste, het resulteert allemaal in ondernemerschap. De dynamiek is aanwezig. Opportuniteiten liggen voor het oprapen. Nieuwe bedrijven starten op, en meer ervaren ondernemers zoeken uit hoe ze de huidige mogelijkheden ten volle kunnen benutten. Eén behoefte staat bij hen allemaal bovenaan het lijstje, een getoetste carrière planning voor zichzelf en hun bedrijf. Ondernemingen groeien enkel als de ondernemer zichzelf blijft ontwikkelen (bron). Wat gebeurt er als je zaak niet groeit? Juist, ze gaat achteruit.

De facetten van de ondernemer
Beschouw jezelf gerust als diamant. Jij bent het duurzaamste, en meest waardevolle onderdeel van jouw onderneming. Of je nu electrotechnieker, architect of verzekeringsagent bent, een ding is zeker jij bent de specialist in jouw vakgebied. Maar er zijn andere kanten aan ondernemen dan je vak kennen. Net als een diamant meer is dan het hardste materiaal en pas zijn volle waarde bereikt als alle facetten geslepen zijn. Zo word jij als ondernemer pas succesvol als de andere facetten van je zaak worden gepolijst. Wat een uitdaging. De beste manier is je blijven ontwikkelen en spiegelen aan een mentor of voorbeeld. Je zal ongetwijfeld een klaardere kijk hebben op de verschillende fases van je onderneming. Die fases vragen elk om hun specifieke set aan skills die je jezelf eigen kan maken. Vraag hulp aan je leraar of begeleider. Zo kan je continue innoveren waardoor je bedrijf altijd vernieuwend en interessant blijft. Hoe begin je in deze tijden aan een financiering van een nieuw project? Welke kanalen zijn er om nieuwe klanten aan te trekken en een omzetstijging te behalen? Personeel of niet? Hoe ga je om met organisatie? Gelukkig ben je niet de eerste die met deze uitdagingen te kampen heeft. Een goede mentor zal zich samen met jou focussen op je talenten en er voor zorgen dat jij je kan bezighouden met de dingen waar je echt goed in bent zodat jouw doel primeert.

Jouw onderneming, jouw toekomst
Waarom wordt je ondernemer? Om wat meer te verdienen. Om je eigen baas te zijn. Om zelf de verhouding tussen privé en werk te bepalen. Om iets groots te realiseren. Om de zaken te doen die jij leuk vindt. Om… Wat de reden ook is, ze is gemakkelijk uitgesproken maar niet eenvoudig te bereiken. Daarom is het juist zo belangrijk een geschikte leermeester te vinden. Jouw visie op de toekomst van jezelf en je bedrijf is heilig. Vanaf het moment dat jij de vreugde verliest is het over en uit. Een goede begeleiding zorgt ervoor dat je met liefde blijft ondernemen. Het resultaat is groei, en voor je het weet wordt jijzelf een reus van een mentor.