Menu
Nieuws

Wat is videoconferencing en wat is ervoor nodig?

Vreemde tijden vragen om creativiteit en vindingrijkheid. Een conferentie of vergadering voor deelnemers van verschillende partijen organiseren op locatie is momenteel erg lastig met de coronamaatregelen. Videoconferencing kan dan een uitkomst bieden. Maar wat is dat eigenlijk, en wat is ervoor nodig?

Wat is videoconferencing?

Vergaderen kan fysiek, maar het kan ook in de vorm van interactieve communicatie via een videoverbinding. Dan spreken we over videoconferencing. Omdat je elkaar kunt zien, kunnen deelnemers aan de vergadering op afstand live én face-to-face overleg plegen zonder te maken te hebben met reistijd of reiskosten. Videoconferencing kan point-to-point, wat inhoudt dat er een directe verbinding is tussen twee deelnemers zoals bij een telefoongesprek. Hiervoor is videoconferencing software nodig, een webcam, een microfoon en een goede, stabiele internetverbinding. Bij meerdere deelnemers op verschillende locaties, spreken we van multipoint videoconferencing. Hiervoor is een multipoint videoconferencing systeem nodig.

Telepresence videoconferencing

Er bestaan meerdere verschillende systemen voor videoconferencing. Zo is er telepresence videoconferencing. Hierbij probeert men de indruk te wekken dat iedereen in dezelfde ruimte aanwezig is, terwijl verschillende deelnemers eigenlijk op afstand zijn. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van grote televisieschermen die op ooghoogte boven een vergadertafel hangen. In enkele gevallen wordt er bij telepresence videoconferencing ook gebruik gemaakt van hologrammen of 3D beeld om de verschillende partijen op verschillende locaties nog dichter bij elkaar te brengen.

Room-based videoconferencing

Room-based videoconferencing is sprake van een verbondenheid aan een bepaalde vergaderruimte. Deze ruimte moet dan speciaal hierop ingericht wordt. De ruimte wordt dan uitgerust met noodzakelijke hulpmiddelen voor videoconferencing, zoals een Multipoint Control Unit (MCU), een scherm, een camera en een microfoon. Een MCU maakt het mogelijk om een verdeelfunctie op een centraal punt ter beschikking te stellen en naar behoefte met een haast willekeurig aantal personen in te bellen op een virtueel conferentiecentrum.

Desktop videoconferencing

Desktop videoconferencing is waarschijnlijk de meest populaire vorm van videoconferencing. Dit doet men rechtstreeks van de computer of laptop. Daarvoor wordt videoconferencing software geïnstalleerd op de computer. Denk hierbij aan Microsoft Teams, Google Meet en Zoom en nog vele andere mogelijkheden als GoToMeeting, RingCentral Video, ClickMeeting en U Meeting. Uiteraard is een goede internetverbinding van levensbelang voor desktop videoconferencing.

videoconferencing

Verschillende manieren

Er zijn verschillende manieren om gebruik te maken van videoconferencing. Je kunt gebruikmaken van fysieke apparaten die speciaal bedoeld zijn voor videoconferencing. Een andere optie is gebruikmaken van software die gedownload kan worden op computers, tablet of smartphone en waarmee deelnemers gebruik kunnen maken van videoconferencing door simpelweg de applicatie te starten. Videoconferencing kan ook in de cloud. Er zijn clouddiensten die hiervoor de complete infrastructuur bieden zoals virtuele meeting rooms, persoonlijke accounts en registratie op verschillende devices. Als laatste is het ook nog mogelijk om via de browser met een link naar videoconferencing tool een videomeeting te houden.

Welke oplossing geschikt is voor jou, is afhankelijke van je bestaande IT-infrastructuur en hoe je bedrijfsnetwerk georganiseerd is. Maak er dus werk van om dat zo te laten inrichten dat ook jij gebruik kunt gaan maken van videoconferencing!