Menu
Nieuws

Vliegprijs ondoorzichtig door taxen en toeslagen

De taxen en toeslagen op vliegtarieven zijn in het afgelopen jaar veel harder gestegen dan de netto ticketprijs. De bijkomende kosten op tickets kwamen maar liefst 5% hoger uit dan een jaar eerder. In combinatie met een dalende trend in ticketprijzen wordt het aandeel taxen en toeslagen steeds groter. De opmerkelijke stijging blijkt uit continu data-onderzoek van ATPI, één van de top drie zakenreisorganisaties in ons land.
Mogelijke toeslagen 
Taxen en toeslagen worden onder meer opgelegd door overheden in de vorm van de veiligheidstoeslag en – uniek in ons land – isolatietoeslag. Maar ook door luchthavens en door de vliegmaatschappijen in de vorm van bijvoorbeeld brandstof- en creditcard toeslagen.

Grote verschillen 
De taxen en toeslagen die voor vliegtickets gelden, verschillen ook sterk van luchthaven tot luchthaven en van land tot land. Iets wat de samenstelling van de uiteindelijke vliegtarieven niet transparant maakt. Het is volgens ATPI bovendien vreemd, dat de stijgende olietoeslag nog steeds niet in de uiteindelijke ticketprijs wordt verwerkt. In alle andere sectoren van het bedrijfsleven en vervoer gebeurt dat wel. Bus, trein, tram of taxi bieden ook geen kaartjes aan met daar bovenop nog eens allerlei toeslagen. Het wordt tijd dat de luchtvaart daar een voorbeeld aan gaat nemen. ‘Het is vaak lastig om deze tariefmethode aan onze klanten op een begrijpelijke manier uit te leggen’, aldus ATPI-directeur Willem Starink.