Menu
Amsterdam / Nieuws / Noord holland / Overnachten / Provincie / Reizen / Steden

Toeristische barometer van ATCB boekt Europees succes

De Toeristische Barometer van Amsterdam Toerisme & Congres Bureau (ATCB) bestaat vijf jaar en is inmiddels ook internationaal een succes. Er zijn diverse Europese steden die hem hebben overgenomen zoals Kopenhagen, Lyon, Brussel, Genève en Götenborg. Al eerder sloten Den Haag en Rotterdam zich hierbij aan. Vertegenwoordigers van de diverse steden waren deze week in Amsterdam om te praten over samenwerking en toonden zich enthousiast om deze verder uit te breiden. ATCB introduceerde vijf jaar geleden als eerste stad in Europa de Toeristische Barometer. Dit online instrument geeft een actueel beeld van de bezoekersstromen naar en in Amsterdam. Dankzij de barometer kunnen bijvoorbeeld hotels, attracties, musea, winkels en restaurants zien welke ontwikkelingen er zijn binnen de bezoekersstromen naar Amsterdam. Dit is zowel belangrijk voor het bedrijfsleven, de culturele sector en de overheid.

Negen indicatoren
De barometer omvat nu negen indicatoren waarvan er vier voor iedereen toegankelijk zijn: de hotelovernachtingen, buitenlandse passagiers op Schiphol en de bezoekers van zowel de belangrijkste musea en attracties in Amsterdam. Vergeleken met andere Europese steden is het uniek dat vrijwel alle Amsterdamse musea en attracties hun cijfers beschikbaar stellen.

ATCB werkt voortdurend aan een verdere perfectionering van de barometer. Nieuw is bijvoorbeeld dat nu ook de bezoekcijfers van de VVV vestigingen in Amsterdam worden meegenomen, de deelnemersdagen van internationale congressen en het gebruik van de I amsterdam City Card.

De barometer is toegankelijk voor iedereen, maar toegang tot de diepere niveaus is alleen mogelijk voor partners van ATCB die zich hebben aangemeld voor een inlogcode. Via de site zijn alle rapporten en publicaties van ATCB als e-book beschikbaar. Ook is er een video-tutorial waarop heel gemakkelijk te zien is hoe de toeristische barometer precies in z’n werk gaat. De Toeristische Barometer is te vinden op www.atcb.nl

Europese samenwerking
Dankzij de Europese samenwerking is de barometer nu beschikbaar in het Nederlands, Engels en Frans. Binnen Europa wordt stedentoerisme steeds belangrijker. Alleen al in Amsterdam zorgen bezoekers uit binnen- en buitenland inmiddels voor een jaaromzet van zes miljard euro en 60.000 volledige banen. Tussen de steden in Europa bestaat er gezonde concurrentie, maar tegelijkertijd werken steden ook collegiaal samen. Dat geldt bijvoorbeeld voor het uitwisselen van cijfers over bezoekersaantallen en de ontwikkelingen hierin.

Bekijk hier de Toeristische Barometer Amsterdam