Menu
Branche / Nieuws

NBTC rekent op groei inkomend toerisme

Het NBTC verwacht dat in 2012 in totaal zo’n 11,7 miljoen buitenlandse gasten ons land bezoeken (+4%). Dit komt met name omdat de groei uit Europa positiever uitvalt dan eerder verwacht. Europeanen blijven, ondanks de economische crisis, internationaal reizen. De bestemming Nederland is sterk afhankelijk van de Europese markten: zo’n 80% van al het internationale bezoek aan Nederland komt uit Europa.

Groei blijft doorzetten
Net als vorig jaar zet de groei uit de buurlanden door. België is al jaren een groeimarkt en ook de groei van onze belangrijkste herkomstmarkt Duitsland zet door. De verwachting is dat het aantal Duitse bezoekers in 2012 voor het eerst de drie miljoen bezoekers (per jaar) passeert. Voor de andere Europese landen geldt dat de groei van het aantal vliegverbindingen een positief effect heeft op het buitenlands bezoek aan Nederland. Ook het aantal bezoekers uit Azië blijft groeien als gevolg van de relatief stevige groei van de betreffende economieën.

Binnenlandse vakanties stabiliseren
Voor de binnenlandse vakanties verwacht het NBTC in 2012 een stabilisatie van het aantal vakanties in eigen land. In vergelijking met de landen die Nederland beschouwt als directe concurrenten (het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, België en Denemarken) blijft Duitsland harder doorgroeien dan Nederland. Het inkomend toerisme van Groot-Brittannië en België lijkt net iets minder hard te stijgen dan in Nederland. Het inkomend toerisme naar Denemarken is in deze periode gedaald vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Meer informatie: NBTC.com