Menu
Branche / Events / Limburg / Locaties / Maastricht

TEDx MAASTRICHT 2013: 9 BILLION AND YOU

Een nieuw TEDx Maastricht team is achter de schermen al maanden bezig met de voorbereidingen: TEDx Maastricht komt definitief terug in 2013. Op woensdag 4 september aanstaande opent het Theater aan het Vrijthof haar deuren voor dit wereldwijde concept, waar lange wachtlijsten voor bestaan. Na twee eerdere edities in 2011 en 2012, met als thema ‘The Future of Health’, komt Maastricht dit jaar met een compleet nieuw thema en verrassend programma.

Thema: 9 Billion and you
Het thema ‘9 Billion and you’ is het resultaat van intensieve brainstormsessies met de TEDx Maastricht ‘Braintrust’: een afvaardiging van decision makers uit de industrie, overheid en creatieve sector. Het thema haakt in op de vraag hoe wij een duurzame wereld kunnen creëren voor 9 miljard mensen, een belangrijk en samenbindend thema wanneer wij kijken naar de toekomst. Aan de periode van ruime beschikbaarheid aan grondstoffen komt een einde. Hoe kunnen wij, ook als individu, een duurzame samenleving realiseren, met duurzame productie van noodzakelijke grondstoffen, duurzame zorg, evenwichtige voeding en bovenal een stabiele leefwereld? CEO Chemelot en voorzitter van de Braintrust, de heer Bert Kip: “Gezondheidszorg en duurzaamheid zijn wereldwijd de belangrijkste uitdagingen van dit moment. Wanneer wij dit vertalen naar onze eigen leefwereld, kun je jezelf de vraag stellen: wat kan ik bijdragen? Geweldig dat  ‘9 billion and you’ het thema is van TEDx Maastricht 2013. Door het bundelen van regionale krachten, het actief inzetten van wereldwijde  netwerken en het luisteren naar inspirerende sprekers, worden mensen zowel in het publiek, als via virtuele kanalen aanwezig bij TEDx Maastricht 2013, ongetwijfeld geïnspireerd een bijdrage te leveren.”

Rondom TEDx Maastricht
Naast het hoofdevenement op 4 september, zullen er voor het eerst dit jaar ook een aantal nevenactiviteiten  georganiseerd worden. Allereerst vindt er, in samenwerking met onderwijsinstellingen uit Maastricht, een TEDxMaastrichtYouth plaats; een eigen evenement voor nieuwsgierige, inspirerende en creatieve jongeren van 12 tot 18 jaar.

Daarnaast zal, in aanvulling op het programma dat zorgvuldig wordt samengesteld door het sprekersteam, in aanloop naar het evenement een aantal sprekers pitch-avonden worden georganiseerd. Iedereen die ervan overtuigd is dat hij/zij een idee heeft dat gedeeld moet worden en dat past bij het TEDx principe en bovengenoemd thema, krijgt de mogelijkheid zich te presenteren. Is het verhaal vernieuwend, inspiratievol en ‘worth spreading’, dan wordt de spreker uitgenodigd zijn idee te presenteren tijdens het officiële evenement op 4 september.

Trots
TEDx Maastricht licensee en curator Jan Scheele is er trots op een compleet nieuw team, thema en programma te kunnen presenteren. ‘Waar TEDx Maastricht zich in voorgaande jaren met The Future of Health geconcentreerd heeft op het zorgaspect, is het thema in deze editie veel breder en zowel nationaal als internationaal hot topic op de agenda van bedrijven en multinationals. Belangrijk is het om ook de verantwoordelijkheid voor het individu te benadrukken. Wat kun jíj doen om een bijdrage te leveren aan een duurzame toekomst. Iedereen moet inleveren, iedereen moet meewerken, alleen dan kunnen we een duurzame samenleving creëren. 9 Billion and you, en met name dat ‘you’ is hierbij dus van groot belang! Ik heb er veel vertrouwen in dat dit nieuwe team van enthousiaste, bekwame vrijwilligers TEDx Maastricht naar een nog hoger level kan tillen.”

TEDx
TED is een non-profit organisatie die zich inzet voor ‘Ideas Worth Spreading’ en vanuit die gedachte een podium biedt voor sprekers met ideeën die het verdienen gedeeld te worden. TEDx is een lokaal, onafhankelijk evenement dat wordt georganiseerd in licentie van TED. TEDx is een bijzondere conferentie waar getalenteerde sprekers nieuwe inzichten op het gebied van Technologie, Entertainment en Design delen met het publiek. De x in TEDx staat voor ‘onafhankelijk georganiseerd TED evenement’.