Menu
Nieuws

Nationale Zorg Jaarprijs

De Nationale Zorg Jaarprijs (NZJ) reikt dit jaar voor de tweede maal de award uit voor ‘Het meest aantrekkelijke ziekenhuis om voor te werken’. De award, georganiseerd in samenwerking met V&VN, wordt uitgereikt tijdens het Nationale Zorg Jaarprijs Gala. Dit vindt plaats tijdens het 16e Nationaal Congres Gezondheidszorg op 20 september 2012 te Nieuwegein.


Ziekenhuizen in Nederland kunnen meedoen door hun werknemers massaal op te roepen een motivatie in te sturen. Om te zorgen dat de prijs onder de medewerkers gaat leven, stelt de NZJ gratis promotiemateriaal ter beschikking. De inschrijvingsperiode duurt tot en met 17 augustus 2012, na deze datum worden alle inzendingen beoordeeld door de vakjury bestaande uit:

• Henk Bakker, voorzitter V&VN
• Diana Monissen, bestuursvoorzitter De Friesland
• Johan Lambregts, Bureau Lambregts
• Robert Koch, ROC Midden Nederland

De inzendingen worden onder andere getoetst op criteria als motivatie en waardering, medezeggenschap en activiteiten buiten werk. De volledige lijst met criteria is te vinden op www.nationalezorgjaarprijs.nl. De genomineerden worden vervolgens bezocht door een cameraploeg waarna de vakjury aan de hand van de gemaakte video-impressie een winnaar bekendmaakt tijdens het gala op 20 september 2012.
Vorig jaar mocht het Justitieel Medisch Centrum in Den Haag de prijs in ontvangst nemen. De vakjury vond dit in 2011, mede door de goede werksfeer, het meest aantrekkelijke ziekenhuis om voor te werken. Ondanks de complexe zorgsituatie wist het ziekenhuis zijn medewerkers toch te boeien en te binden.
De prijs is in het leven geroepen zodat medewerkers kunnen laten zien hoe bijzonder het werk is dat zij doen en wat hun zorginstelling nou juist zo aantrekkelijk maakt om voor te werken. Dit kunnen opleidingsmogelijkheden of bijzondere secundaire arbeidsvoorwaarden zijn, maar ook de sfeer op de werkvloer of de omgang met collega’s kunnen hier aan bijdragen.

Karel Smit, directeur van de Nationale Zorg Jaarprijs: “De prijs werkt twee kanten op: het verhoogt de loyaliteit van medewerkers en versterkt de band tussen patiënten en verpleegkundigen, wat goed is voor de sfeer en het welbevinden van de patiënt.”

Henk Bakker, voorzitter V&VN: “Met de prijs ‘Het meest aantrekkelijke ziekenhuis om voor te werken’ willen we de werknemers in de zorg naar voren halen in die omgeving waar sprake is van een aantrekkelijke werksfeer.”

Het volledige interview met dhr. Bakker kunt u in deze video bekijken.