Een bedrijfsongeval zit in een klein hoekje. In Nederland raken ruim 600 mensen per dag gewond tijdens het werken. Omgerekend betekent dit ongeveer 230.000 werknemers per jaar. Het soort letsel varieert van kleine verwondingen tot helaas soms zelfs de dood tot gevolg. Welke maatregelen dien je te treffen na een ongeval op het werk?
Risico op letselschade
Als werknemer in de bouwsector loop je het meeste risico om gewond te raken. Bouwvakkers werken doorgaans met grote machines en zware voorwerpen. Ook verrichten ze hun arbeid soms op grote hoogtes. Dit brengt een aanzienlijk risico met zich mee. Jaarlijks lopen er in de bouw een paar honderd medewerkers letselschade op. Ook in de landbouw, visserij en horeca komen veel bedrijfsongevallen voor. Ongeveer 6 op de 100 werknemers liep in 2015 letsel op in bovengenoemde sectoren. Denk daarbij onder andere aan snijwonden, brandwonden of vallen.
Wat je moet doen na een bedrijfsongeval
Tijdens werkzaamheden in de bouw of industrie kan een klein moment van onoplettendheid al letsel veroorzaken. Zo kan het gebeuren dat je hand onder een machinepers terecht komt. Probeer jezelf zo snel mogelijk in veiligheid te brengen en medische hulp in te schakelen. Wanneer je slachtoffer bent van een bedrijfsongeval is het zeer belangrijk om foto’s te maken van je verwonding(en). Ook dien je de namen van eventuele getuigen van het ongeval te noteren. Dit komt namelijk goed van pas om bepaalde kosten vergoed te krijgen.
Verantwoordelijkheid werkgever
Wanneer je letselschade oploopt is de werkgever doorgaans verantwoordelijk. Hij of zij heeft tijdens de arbeidsuren namelijk de verantwoordelijkheid over jouw welbevinden. Een uitzondering kan worden gemaakt wanneer er bij een werknemer sprake is van roekeloos gedrag of opzet. Ook wanneer er sprake is van ‘eigen schuld’ draag je dus geen verantwoordelijkheid voor het ongeval.
Schadevergoeding
Nadat de werkgever aansprakelijk is gesteld, heb je recht op Smartengeld. Denk onder andere een bedrag voor gemaakte kosten en gemiste inkomsten. Ook reiskosten en medische behandelingen komen op de rekening van de werkgever terecht. Wanneer je invalide bent geraakt dienen ook de huishoudelijke hulp en aanpassingen aan je woning vergoed te worden. Door letselschade ben je immers niet meer in staat tot zelfredzaamheid.