Menu
Nieuws

Stelling: tijdens de warme zomerdagen zou er op congressen extra scherp gecontroleerd moeten worden op legionella besmetting?

We hebben al een aantal warme dagen gehad en in het verschiet staan er ook weer een aantal mooie dagen aan te komen. Het is heerlijk, dat prachtige weer en iedereen krijgt er energie van. Echter, met warm weer moeten we wel extra letten op legionella besmetting. Dit geldt niet alleen voor thuis, maar ook als je buiten de deur bent tijdens een congres.

Er zijn verschillende oorzaken hoe een legionella besmetting kan ontstaan:

1. Legionella besmetting door opwarming van koud waterleidingen
Legionella besmetting in de koud waterleiding is het meest voorkomende probleem in drinkwaterinstallaties dit komt veel vaker voor als een legionella besmetting in de warm waterleiding. Koud waterleidingen welke worden opgewarmd door een warme omgeving, niet geïsoleerde leidingen of leidingen die te dicht op de koud water leiding liggen. Het is namelijk zo dat legionella bacteriën zich boven de 25 graden prettig gaan voelen en bij 37 graden tot volle bloei komen en zich met een week vermenigvuldigen. Legionella besmetting in warm water leidingen komt dan ook minder vaak voor door hoge temperaturen van het water. Water boven de 55 graden maakt de legionella bacteriën dood, het is dan ook wel van belang dat de boiler goed functioneert en deze temperatuur tot op aan het tappunt naar deze temperatuur kan brengen anders is de warm water leiding ineens een bron voor legionella besmetting.

2. Legionella besmetting door dode leiding stukken met stilstaand water
Indien water stilstaat gaan legionella bacteriën zich rustig verder ontwikkelen tot grote aantallen waardoor er een echte legionella besmetting ontstaat. Maar wat verstaan we onder dode leiding stukken? Dit kan al heel simpel ontstaan als er geen doorstroming van water is dit geldt zowel voor de koud waterleiding als voor de warm water leiding. Ook een dergelijke situatie ontstaan bij een verkeerd weggehaald tappunt, water blijft dan stilstaan en legionella vindt dat heerlijk, let daar dus goed op. Bepaalde tappunten zoals brandslang haspels, gevelkranen en C.V vul-kranen zijn tappunten die uiteraard ook stilstaand water hebben en waar ook een legionella besmetting uit kan voortkomen toch? inderdaad maar voor dit soort tappunten is er een verplichte keerklep nodig, hetende terugstroombeveiliging welke er voor zorgt dat het water van het stilstaande tappunt niet kan terugstromen naar tappunten waar dat een gevaar voor de mens kan zijn denk hierbij aan vernevelende tappunten zoals een douche. Keerkleppen moeten daarom op de daarvoor in de wet aangewezen tappunten aanwezig zijn niet alleen ter preventie van legionella besmetting maar ook voor algehele vervuiling van terugstromend water tegen te gaan.

3. Legionella besmetting door vervuilde leidingen
Drinkwaterleidingen vervuilen met de jaren door kalk en een slijmlaag in de leiding genaamd biofilm. Deze vervuiling met slijmlaag vinden de legionella bacteriën heerlijk om zich in te nestelen en is een voeding voor de legionella. Heeft u een oudere installatie waar een legionella besmetting is geconstateerd, dan kun je er vanuit gaan dat deze biofilm in de leiding aanwezig is. Het met heet water spoelen is dan niet de beste optie. Met heet water spoelen van de drinkwaterinstallatie maakt dat de legionella bacteriën dood gaan maar zorgt ervoor dat de biofilm met andere vervuiling blijft zitten. Het spoelen met waterstofperoxide is dan de beste optie. Strooming verzorgt dit soort spoelingen en zijn een echte aanrader bij legionella besmettingen.

Wat vindt u? Moet er tijdens de warme zomerdagen op congressen extra scherp gecontroleerd worden op legionella besmetting?