Het is mogelijk om als onderneming een contract voor zakelijke energie af te sluiten. Dit heeft een aantal voordelen in vergelijking met een standaard particulier energiecontract. Echter zitten er ook nadelen aan vast. In dit artikel zal ik de voor- en nadelen van het zakelijke energiepakket op een rij zetten.
Fiscale voordeel
Als ondernemer zijnde weet u dat u de BTW kan terugvragen als uw aankopen doet die betrekking hebben op uw onderneming. Met een zakelijk energiecontract is dat niet anders. Uw kunt tot aan 21 procent BTW terugvragen. Ook voor ZZP’ers is het mogelijk om de BTW terug te vragen. Zelfs als je vanuit huis werkt. Hier zijn echter wel een paar regels aan verbonden. De kosten die je mag terugvragen beperken zich tot de werkruimte. Zeker bij grote bedrijven kan de energierekening aardig oplopen. Een besparing van meer dan 20 procent is dan natuurlijk mooi meegenomen. Veel ondernemers kiezen voornamelijk voor zakelijke energie door het fiscale voordeel dat ze gaan genieten.
Splitsing van Verbruik
In de wereld van de energieleveranciers zijn er twee soorten ondernemers. Je hebt de kleinverbruikers en de grootverbruikers. Kleinverbruikers hebben een contract die nagenoeg gelijk is aan dat van particulieren. Alleen de prijzen worden exclusief BTW weergegeven. Grootverbruikers zijn verplicht om een minimale hoeveelheid stroom en gas af te nemen. Het grote voordeel voor hen is wel dat ze vaak een energiecontract op maat krijgen. Hierdoor betalen ze vaak de beste prijs die ze kunnen krijgen voor hun specifieke verbruik. Laat u zich daarom goed voorlichten door de energieleverancier of dit voor uw onderneming ook mogelijk is.
Langdurig Contract
Je sluit een zakelijk energiecontract meestal voor 5 jaar af. Dit in tegenstelling tot een particulier contract die vaak een contractduur van 3 jaar heeft. Een voordeel van een langdurig contract is zekerheid. U weet hoeveel uw ongeveer aan energiekosten zult gaan betalen en u kan dit alvast meenemen in uw financiële jaarverslag. U heeft geen last van schommelingen in de marktprijs voor stroom en gas.
Bedenktijd
Een groot nadeel voor ondernemers is de bedenktijdregeling. Zakelijke klanten krijgen namelijk geen bedenktijd. Particulieren worden door de wet beschermd en krijgen daarom 14 dagen bedenktijd wanneer zij een contract hebben getekend. Dit heet de wettelijke bedenktijd. Laat je daarom extra goed informeren als je besluit om een zakelijk energiecontract af te sluiten.
Minimale afname
Zoals eerder al werd aangegeven ben je als grootverbruiker verplicht om een minimale hoeveelheid stroom en gas af te nemen. Als je als bedrijf hier niet aan voldoet dan word je rekening automatisch verhoogd en dien je het bedrag te betalen dat je normaal ook bij de minimale afname kwijt zou zijn. Dit kan aardig in de papieren lopen.
Verhuizingen
Ook verhuizen is niet zo makkelijk als je een zakelijk energiecontract hebt. Als particulier kun je je contract heel makkelijk omzetten naar een ander adres, maar voor ondernemers brengt het vaak een enorme papieren rompslomp met zich mee. Ook is het mogelijk dat de energieleverancier andere voorwaarden aan het nieuwe contract stelt waardoor je in sommige gevallen zelfs meer kan gaan betalen. Energie vergelijken doe je bijvoorbeeld op Easyswitch.nl.
Relatief duur
Met zakelijke energie is het belangrijk om 1 vuistregel altijd te onthouden: Hoe meer u verbruikt, hoe goedkoper het wordt. Daarom is het voor kleine bedrijven en ZZP’ers belangrijk om te kijken naar de voorwaarden van een zakelijk energiecontract. In sommige gevallen kan u dan beter een particulier energiecontract afsluiten. Dit geld zeker voor ondernemers met een bedrijf aan huis. Aangezien zij ook maar een beperkt bedrag aan BTW kunnen terugvragen zijn zij vaak goedkoper uit met een particulier energiecontract.