Menu
Events / Locaties / Nieuws / Pco

Risk Management forum van de FERMA in 2013 naar Maastricht

Van 29 september tot 2 oktober 2013 is Maastricht gaststad voor zo’n 1.500 deelnemers aan het FERMA Risk Management Forum in MECC Maastricht. Dit is het resultaat van intensieve inspanningen en nauwe samenwerking van MECC Maastricht, overige participanten en het Maastricht Congres Bureau. Florence Bindelle, Executive Manager van FERMA maakte dit zojuist bekend. Maastricht concurreerde met Brussel, Istanbul en Monte Carlo.

FERMA

FERMA wordt gevormd door de nationale risicomanagementverenigingen van 20 landen met in totaal meer dan 4.800 leden. Doel van FERMA is het coördineren, promoten en ondersteunen van de ontwikkeling en toepassing van met name financieel risico management in Europa. Dat gebeurt onder meer door het organiseren van congressen, seminars en forums.

 

FERMA in Maastricht

FERMA heeft gekozen voor Maastricht vanwege de persoonlijke benadering, de goede samenwerking tussen het Mecc Maastricht en het Maastricht Congres Bureau, de faciliteiten van Mecc Maastricht en de verschillende mogelijkheden voor de sponsor avonden. Daarnaast was, vanwege leden uit Nederland, België, Frankrijk en Duitsland, de centrale ligging van Maastricht een belangrijk aspect.

 Het Risk Management Forum

Gedurende het Forum worden er 2 plenaire sessies gehouden en maar liefst 15 tot 24 workshops en academische sessies. Tevens vindt er een beurs plaats, met zo’n 65 stands die bemand worden door meer dan 40 bedrijven. Bovendien zijn er voldoende pauzes ingelast om te kunnen netwerken, waardoor het Forum bijdraagt aan eerder genoemde doelstelling van FERMA.

 Hoe Maastricht het Forum won

‘Jaren van voorbereiding gaan aan het binnenhalen van zo’n evenement vooraf,’ aldus Sonja Opreij-Speth Sales Manager Conventions van het Maastricht Congres Bureau. ‘De eerste ontmoeting met Florence Bindelle was al in februari 2008, tijdens een ambassade lunch in Brussel, georganiseerd door het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC). Ook Charles Beckers van MECC Maastricht was zeer nauw betrokken het hele proces. Hij vult aan: ‘In februari 2010 hebben we uiteindelijk een bid mogen uitbrengen.’ Een bid is een officiële presentatie van de stad, het congrescentrum, locaties voor feest- en dinermogelijkheden, hotels, vervoer, etc. Sonja vervolgt: ‘Een jaar later, in februari 2011 hebben wij een RFP (Request for Proposal, het verzoek tot het maken van een offerte, red.) ontvangen voor het FERMA Risk Management Forum 2013. En die offerte is nu dus goedgekeurd. Dat is goed nieuws, niet alleen voor MECC Maastricht, maar ook voor heel de stad en haar directe omgeving!’

 

Economisch belang

Charles Beckers legt uit: ‘MECC Maastricht profiteert natuurlijk van het feit dat het Forum hier gaat plaatsvinden, maar dat is slechts een klein deel van de totale impact van zo’n bijeenkomst. Heel veel verschillende partijen hebben er baat bij als een congres of Forum wordt gehouden in MECC Maastricht. Denk bijvoorbeeld aan hotels die de deelnemers accommoderen, maar ook aan vervoersorganisaties die hen van en naar MECC Maastricht brengen. Daarnaast wordt er vaak een feestavond en/of een sociaal programma georganiseerd. Gemiddeld vinden er tijdens het Forum minstens 10 evenementen per avond plaats in de stad, georganiseerd door sponsoren (verzekeringsmaatschappijen, accountantskantoren, etc). Deelnemers zullen tijdens hun verblijf in Maastricht & regio ook restaurants en winkels bezoeken, souvenirs meenemen. Kortom: de spin off van zo’n Forum is enorm.’