Menu
Nieuws

Recordaantal internationale toeristen in Nederland in 2011

Ondanks economische crisis was 2011 goed jaar voor inkomend toerisme

Volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) bezochten in 2011 zo’n 11,3 miljoen internationale toeristen ons land. Dat is een stijging van ruim 3% vergeleken met het jaar daarvoor. Voor 2012 verwacht het NBTC een lichte stijging (+1%) van het inkomend toerisme.

VOORAL MEER TOERISTEN UIT BELGIE EN DUITSLAND
In 2011 bezochten bijna 400.000 meer buitenlandse verblijfstoeristen ons land, die daarbij zo’n 160 miljoen euro besteedden. Daarmee is 2011 een recordjaar voor Nederland. Jos Vranken, algemeen directeur: ”Met onze 3% groei zitten we op het gemiddelde van West-Europa. Als we kijken naar de ons omringende landen, houden we gelijke tred met bijvoorbeeld België, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken. Alleen Duitsland doet het iets beter. Het is en blijft daarom van belang om Nederland goed op de (zakelijk) toeristische kaart te zetten.” De meeste groei vond plaats tijdens het eerste half jaar, toen het economisch relatief goed ging. Daarnaast heeft Nederland geprofiteerd van de groei van het aantal vliegverbindingen, zowel op Schiphol als op regionale luchthavens. Bovendien heeft het mooie voor- en najaarsweer een positieve invloed gehad op het inkomend toerisme vanuit de buurlanden. In 2011 was er, evenals voorgaande jaren, een toename van het aantal Belgen en Duitsers naar Nederland. Ook wisten meer Amerikanen de weg naar ons land te vinden. Verder kwam de grootste procentuele stijging uit de BRIC-landen. Uit landen waar de economische crisis het hardst heeft toegeslagen zoals Italië en Spanje, was er een daling van het aantal bezoekers. Ook bezochten minder Britten en Japanners ons land.

ONDANKS CRISIS LICHTE GROEI INKOMEND TOERISME 2012
Het NBTC verwacht voor 2012 dat er zo’n 150.000 meer buitenlandse verblijfstoeristen ons land bezoeken, die zo’n 60 miljoen euro besteden. Deze groei komt met name uit de buurlanden en de intercontinentale bestemmingen. Nederland profiteert ervan dat Duitsers en Belgen in economisch onzekere tijden dichter bij huis blijven. In de BRIC-landen groeit de economie nog steeds fors en is er een groeiende middenklasse die internationaal gaat reizen. Daarnaast maakt de zwakke euro Europa en Nederland extra aantrekkelijk als reisbestemming. Vranken: “De voorspellingen voor Europa zijn wisselend en variëren van -1% tot +4%. Voor Nederland zijn wij, mede door de economisch onzekere tijden en de sterke afhankelijkheid van de Europese herkomstlanden (80% van alle buitenlandse bezoekers komt uit Europa), gematigd positief met een groei van ruim 1%. Toch zijn er enkele kanttekeningen. De aantallen stijgen maar de bestedingen staan op onderdelen onder druk. Daarnaast ondervindt de bestemming Nederland grote en groeiende internationale concurrentie. Het is dus niet vanzelfsprekend dat ons land profiteert van de groeiperspectieven van het mondiale reisverkeer. In 2012 bouwen we, samen met de sector, verder aan de marketing van de bestemming ‘Holland’ ter stimulering van bezoek en bestedingen in Nederland.”