Menu
Branche

Presenteren: zo komt je boodschap echt over

Bill Clinton en Anthony Robbins: stuk voor stuk zijn dit legendarische sprekers met ieder een unieke stijl. Voor de gemiddelde man of vrouw is de impact die deze beroemdheden bij hun publiek bereiken meestal niet helemaal haalbaar. Toch is het met de volgende tips voor iedereen mogelijk om als spreker een boodschap goed over te brengen tijdens een presentatie.

Een spreker die zelfvertrouwen uitstraalt wordt in de regel eerder geloofd dan een onzekere variant. Zorg daarom dat je je goed voorbereid. Wanneer de informatie die je over wilt brengen echt in je hoofd zit, heb je meer ruimte om originele invalshoeken te bedenken. Daarbij kun je als je het onderwerp echt beheerst makkelijker inspelen op de vragen en opmerkingen van het publiek.

Begin ook op tijd met de voorbereiding, zodat je interessant illustratiemateriaal kunt verzamelen. Goed plannen is niet alleen voor de voorbereiding een must, maar ook voor het verloop van de presentatie. Zo kom je niet in tijdsnood tijdens het spreken of vermijd je ongemakkelijke stiltes.

Eenvoud en duidelijkheid zijn belangrijk voor een geslaagde presentatie. Zorg dat je toeschouwers je makkelijker kunnen volgen door aan het begin puntsgewijs het verloop van de presentatie te tonen. Zo zijn ze voorbereid op wat ze kunnen verwachten. Illustraties, statistieken en harde feiten, zoals cijfers maken dat de boodschap beter overkomt bij je publiek.

Bezit je humor dan heb je een streepje voor. Een beetje entertainment helpt om de aandacht van je publiek bij jouw presentatie te houden. Wanneer je niet over de snelle komische talenten van bijvoorbeeld Youp van ’t Hek beschikt, probeer dit dan op te vangen door in alle rust vooraf humor in je tekst of sheets te verwerken. Ook persoonlijke ervaringen werken goed om het verhaal interessant te houden voor je toehoorders.

Zoals al gezegd is zelfvertrouwen een belangrijk gegeven voor een succesvolle presentatie. Oefen daarom vooraf en draag je tekst voor aan bekenden. Kun je geen oefenpubliek vinden, spreek dan jezelf toe voor de spiegel. Sowieso is het goed om de tekst vaker uit te spreken. Je moet namelijk proberen om deze niet voor te lezen, maar uit je hoofd te vertellen aan je publiek. Het beste is als je je kunt redden met spiekbriefjes. En ‘last but not least’, zorg voor een professionele uitstraling met goed passende kleding in de juiste stijl. Zo heb je de meeste kans dat je je op je gemak voelt en je een geslaagde presentatie geeft.