Menu
Locaties / Nieuws

Plannen voor het nieuwe Thialf

Nederland is over een paar jaar een uniek ijsstadion rijker. Gedeputeerde Staten van Fryslân hebben besloten Thialf om te bouwen tot het beste wedstrijdstadion van de wereld. En om Thialf te voorzien van een nieuwe topsporttrainingsbaan. Met dit unieke stadionconcept kan iedereen die van schaatsen houdt, als nooit tevoren terecht in Fryslân. En behoort Nieuw Thialf ook de komende 25 jaar tot de absolute wereldtop van ijsstadions. Zodat Fryslân nog jarenlang gastheer zal zijn van internationale schaatstoernooien.

Ook zal de KNSB alles doen om bij de ISU te bewerkstelligen dat ook in de toekomst internationale wedstrijden naar Nederland komen. Thialf is daarvoor immers als geen ander gekwalificeerd. Ze heeft onder meer decennialange ervaring, een professioneel Organisatie Comité eneen Centrum voor Topsport en onderwijs (CTO). Maar ook het vrijwilligersnetwerk van ongekende omvang en vanzelfsprekend de vele enthousiaste fans.

De provincie Friesland wordt de belangrijkste, en misschien wel enige eigenaar van Thialf, als de plannen van gedeputeerde Hans Konst doorgaan. Konst wil dat de provincie €50 miljoen beschikbaar stelt voor nieuwbouw van Thialf. Nog eens €56 miljoen moet van de rijksoverheid komen. Deze rijksbijdrage wordt eventueel lager wanneer het bedrijfsleven meebetaalt. De huidige mede-eigenaren Essent en Aegon moeten worden uitgekocht. Of de gemeente Heerenveen als mede-eigenaar overblijft, is de vraag. Zij heeft nauwelijks geld en kan dan ook weinig bijdragen aan nieuwbouw.

Het huidige Thialf is een multifunctionele accommodatie. De wereldberoemde ijshal kan gebruikt worden als tentoonstellingsruimte, maar is ook uitermate geschikt voor concerten of andere grootschalige evenementen. Ook in het nieuwe Thialf zal er weer plaats zijn voor deze (zakelijke) evenementen.

Lees meer over Thialf Zakelijk