Menu
Amsterdam / Den Haag / Nieuws / Noord holland / Provincie / Reizen / Steden / Zakenreis

Hanzelijn verbindt historische centra Zwolle en Kampen

Op 8 december 2012 heten Lelystad, Dronten, Kampen, Zwolle, ProRail en NS reizigers van harte welkom op de Hanzelijn. Zij doen dit met een feestelijke open dag en bijzondere programma’s rond de stations en in de Hanzelijnsteden. De Hanzelijn verbindt Lelystad via Dronten en Kampen met Zwolle en daarmee ook de provincies Flevoland en Overijssel. De nieuwe spoorlijn brengt reizigers tussen Noord-Nederland en de Noordelijke Randstad sneller en zonder overstap op hun bestemming.

Hanzelijn
In 2007 is ProRail begonnen met de bouw van de 50 kilometer lange nieuwe spoorlijn, die circa 1 miljard euro kost. Het project wordt door ProRail binnen tijd en budget opgeleverd voor de start van de dienstregeling op 9 december 2012.

Officiële opening Hanzelijn door Hare Majesteit Koningin Beatrix
Burgemeester Margreet Horselenberg van de Flevolandse hoofdstad Lelystad begroet op donderdag 6 december Koningin Beatrix als ze met de Koninklijke Trein het station Lelystad Centrum binnenkomt. 
De vorstin zal de openingshandeling verrichten van de spoorlijn die een ontbrekende schakel was in de directe verbinding van Den Haag via Schiphol, Amsterdam, Almere, Lelystad en Zwolle. Als de opening in het verdubbelde Lelystadse station achter de rug zijn, vervolgt de trein zijn weg via Dronten en Kampen naar Zwolle. De burgemeesters van de betrokken gemeenten vergezellen Koningin Beatrix in de Koninklijke Trein naar het eindstation van de lijn. Het koninklijke rijtuig is een uit dienst genomen eersteklasrijtuig in koningsblauwe kleur, voorzien van het koninklijke wapen en ingericht voor speciale reizen en ontvangst van gasten.

Maak kennis met de Hanzelijn
Op 8 december laat NS bezoekers gratis kennismaken met de Hanzelijn. Nieuwsgierige bewoners en bezoekers rijden dan voor het eerst over de Hanzelijn. In de trein wordt informatie verstrekt over de Hanzelijn en de steden die zij verbindt. Op deze manier kan iedereen kennismaken met de vier Hanzelijnsteden Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle en de regio. De treinen rijden tussen 9 uur en 17 uur over het nieuwe spoor. Op www.hanzelijnverbindt.nl staan de treintijden van 8 december 2012. De reguliere treindienst gaat op zondag 9 december 2012 van start.


Programma’s gemeenten
De reizigers kunnen in elke stad uitstappen en genieten van alles wat Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle te bieden hebben. Deze gemeenten hebben een waar Hanzelijnfeest georganiseerd. Zwolle heeft, naast een theaterspektakel en muzikale optredens, het grootste IJsbeeldenfestival ter wereld met sprookjesfiguren van de gebroeders Grimm. Kampen heet het publiek welkom met muziek en het theaterspektakel van The Lunatics. In Dronten worden bezoekers ontvangen door Walibi-karakters en Lelystad tovert het stadshart om tot een Winter Wonderland.

Voor meer informatie over de Hanzelijn: www.hanzelijnverbindt.nl.