Menu
Amsterdam / Nieuws / Noord holland / Provincie / Steden

Grootste cruiseschip ooit bij Passenger Terminal Amsterdam

De Amsterdamse haven heeft vrijdag het grootste cruiseschip verwelkomd dat tot nu toe bij Passenger Terminal Amsterdam (PTA) aanlegde. Het is het nieuwe schip de Celebrity Reflection, dat vrijdag haar eerste reis, de ‘maidenvoyage’, begon vanuit Amsterdam. De eerste reis is een 10 daagse cruise naar Barcelona. Havenmeester Janine van Oosten van Haven Amsterdam verwelkomde het schip in de Amsterdamse haven met de uitreiking van een schildje ter ere van deze maiden call.

Eer voor Amsterdamse haven
Janine van Oosten: ,,Het is een eer om in de Amsterdamse haven zo’n indrukwekkend nieuw schip te mogen verwelkomen, bij aanvang van de eerste vaart. We ontvangen dit jaar meer dan 150 zeecruiseschepen bij de Passagiers Terminal Amsterdam. En in IJmuiden groeit de cruisevaart eveneens. Dit schip is wel het meest bijzondere schip van dit jaar voor ons. We wensen de Celebrity Reflection een goede en behouden vaart’’.

Celebrity Reflection
De Celebrity Reflection is gebouwd bij de scheepswerf Meyer in Papenburg Duitsland. Het meet 320 meter lang en is 37 meter breed. Het schip weegt 126.000 ton en biedt plek aan 3046 passagiers. De bemanning bestaat uit 1500 personen. De aankomst van het schip is de kroon op een succesvol cruiseseizoen.

PTA
Dit jaar ontving PTA 145 cruiseschepen, een stijging van 22 ten opzichte van 2011. Het aantal passagiers steeg van 260.000 naar bijna 300.000. Voor het eerst ontving PTA meer ‘turnaround’ calls dan ‘transit calls’. Bij turnaround calls gaat het om schepen die beginnen en eindigen in Amsterdam. In 2013 worden 150 schepen verwacht met iets meer dan 300.000 passagiers.  In de regio langs het Noordzeekanaal is de cruise in IJmuiden eveneens groeiende.